•  

  Genealogie op maat !!!

  Dit is een site vol met informatie over historie en stamboomonderzoek, welke u ook kan gebruiken, om met behulp van de diverse links, uw eigen stamboom uit te zoeken. Het stamboom onderzoek is een historie van familie.s, welke doorgaans goed zijn beschreven in de Databases, die zijn te vinden boven in het menu . Hier ziet u ook een stukje historie van het ontstaan van West Friesland en Het Koninklijk Huis !!!!! 

   
   
   
  Naamsveranderingen
   
  In de diverse stambomen komen ook naamsveranderingen voor. Dit gebeurde vroeger wel meer, vandaar de naam Grote, Groote en Grooten in mijn stamboom.

  We geven even een korte uitleg hoe dit zou kunnen ontstaan:

  Het is een misvatting te denken dat een stamvader per definitie dezelfde naam draagt als de probandus. In grote delen van Nederland was het tot de vroege 19de eeuw heel gebruikelijk geen familienaam te dragen. Er bestaan verschillende mogelijkheden die tot een verandering van de familienaam veroorzaakt kunnen hebben en daardoor het genealogisch onderzoek bemoeilijken:

  Patroniem: Veel mensen gingen met een patroniem door het leven. Een patroniem gebruiken betekent de voornaam van de vader als achternaam gebruiken. Bijvoorbeeld: Theunis, de zoon van Jan,werd met het patroniem Jans aangeduid: Theunis Jansz [zoon]. Paul, de zoon van Theunis, werd vermeld met het patroniem Theunisz: Paul Theunisz. Door het gebruik van namen konden "achternamen" dus over meerdere generaties meerdere malen veranderen.

  Bezit: Met name in het Oosten van Nederland bestaat een traditie om mensen te vernoemen naar de boerderij die zij in hun bezit hadden. Om dat door huwelijk en ervenissen, boerderijen van eigenaar verwisselden, veranderden ook wel de  "achternamen" van boeren, soms zelfs meerdere malen gedurende een leven. Een hypothetisch voorbeeld: boer Jan Nijhuis erfde van zijn kinderloze oom Jacob Olthues de boerderij Olthues en ging voortaan als Jan Olthues door het leven. Door zijn huwelijk met Marieke verkreeg Jan Olthues de boerderij Holthof, waarna hij als Jan Holthof werd vermeld.

  Een alias naam: Sommige voorouders droegen zowel een patroniem als een bijnaam, zoals bijvoorbeeld De Lange, de Vries, De Bruijn, de Smid etc. In sommige bevolkingsgroepen, zoals de Joodse bevolking , werden vaak verschillende namen voor verschillende doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld, gebruikte men binnen het Joode gemeenschap een rituele naam, maar vaak ook een "officiele" achternaam en een naam voor dagelijkse gebruik.

  Bij het genealogisch onderzoek moet men er dus niet vanuit gaan dat voorouders altijd dezelfde achternaam gedragen hebben, en dat een stamvader van een stamreeks een andere naam draagt als de probandus. Gedurende de eeuwen kan de achternaam soms meerdere malen veranderd zijn. Naast die hier vermeld mogelijkheden die een naamsverandering kunnen verklaren, kan er soms ook geen direct erkenbare reden zijn waarom voorouders een naam veranderden. De reden voor de naamsverandering is dan in vergetenheid geraakt. Uiteraard bemoeilijken dergelijke naamsveranderingen het genealogisch onderzoek.

   

     
   
  Genealogie
  ______________________
  Er zijn mensen die van hun stamboom maken hun hobby of hun werk hebben gemaakt. Dit noemt men met een mooi woord genealogie. Soms kan het maken van een stamboom u dan terug voeren naar bijvoorbeeld familie in Frankrijk in de 14e eeuw. Het maken van de stamboom wordt dan een regelrechte (maar gezonde) verslaving.

   

  Aanvullingen
  ______________________

  Deze stambomen zijn met behulp van derden ontworpen. Heeft u aanvullende informatie, dan zullen wij graag deze informatie met u delen. Heeft u foto's , welke een aanvulling zijn in een van de vele stambomen , dan zouden wij deze graag met u delen,

   

   

   

  _______________________________________________________________________________________________________________________________

  Copyright 2001 - 2019 Karigro. Alle rechten voorbehouden  |  Colofon  Privacy  |  Disclaimer